In gesprek met Maaike Zuidgeest van Mind My Nature



Buitenpsycholoog Maaike Zuidgeest verruilde in 2019 de reguliere GGZ voor een spreekkamer in de natuur. Met Mind My Nature zet ze de helende kracht van de natuur in voor ons mentale welzijn en bouwt ze aan een groenere GGZ. Naast buitenpsycholoog is Maaike ervaringsdeskundige, moeder van een dochter, pionier en ondernemer.

Vertel eens wat meer over jezelf en het ontstaan van Mind My Nature?

“Mijn liefde voor de natuur ontstond al in mijn kindertijd. Ik groeide op aan zee, was gek op kamperen, zat op scouting en speelde liever buiten dan binnen. Na mijn studie werkte ik jarenlang in de jeugdhulpverlening en GGZ, tot ik zag en voelde dat het anders kon. Door eigen ervaringen met stress en overspanning groeide daarbij steeds meer de behoefte om buiten te zijn. Mindfulness en zelfzorg werden belangrijke pijlers in mijn eigen leven en vormden onbewust ook de zaadjes voor de werkwijze binnen mijn eigen praktijk voor buitenpsychologie: Mind My Nature. Terugkijkend kan ik nu zeggen dat alle stappen die ik de afgelopen jaren heb gezet hebben bijgedragen aan het pad dat ik nu bewandel. En dat is ook wat ik mijn cliënten wil meegeven: blijf trouw aan jezelf en beweeg in kleine stapjes in de richting die past bij jouw waarden. Dit is niet altijd makkelijk, de focus in onze huidige maatschappij ligt op presteren en consumeren. Het gevolg is dat we tijd doorbrengen in de natuur, rust en ontspanning verwaarlozen, terwijl we dit als mens zo nodig hebben.” Maaike vindt het belangrijk dat mensen weten dat er niets mis is met ze wanneer ze niet meekomen in het tempo van de prestatiemaatschappij. Haar boodschap is dan ook: “Je bent niet stuk. Weet dat het ook anders kan en mag. Mijn missie met Mind My Nature is om mensen zich weer te laten verbinden met hun eigen natuur, waarbij ik de natuur in mijn sessies inzet als co-therapeut.”

Therapie in de natuur, vertel meer!

“De verbinding met de natuur is zo belangrijk voor ons mentale welzijn. In mijn sessies gebruik ik de natuur daarom als hulpmiddel om mensen weer in contact te brengen met zichzelf. De natuur is een krachtige spiegel en helpt mensen om naar zichzelf te kijken en zichzelf beter te begrijpen. Wat mensen observeren in de natuur is namelijk vaak een reflectie van hun binnenwereld. Daarom werk ik graag met natuursymboliek en metaforen en pas ik ervaringsgerichte oefeningen toe waarbij ik mensen uitnodig hun zintuigen aan te spreken. Wat zie je om je heen? Is er iets wat je aandacht vangt? Wat ervaar je als je dit voorwerp vasthoudt? – dit soort vragen kan mensen helpen om woorden te geven aan wat ze voelen. In een spreekkamer onder een systeemplafond is dat soms toch een stuk lastiger. Daarbij kan het heel troostend zijn om waar te nemen dat de natuur altijd in verandering en beweging is en dat de lente altijd weer aanbreekt, zelfs na de strengste winter. ” Maaike merkt op dat mensen vaak wel begrijpen waaróm ze vastlopen, maar dat de stap naar verandering lastig is. Daarom richt ze zich op beleving in plaats van alleen theorie en praten. “Door daarbij letterlijk in beweging te komen – bijvoorbeeld door te wandelen en je voeten heel bewust op de grond te voelen – kunnen emoties (weer) gaan stromen. De natuur is een veilige omgeving met een helende werking waarin mensen spanning kunnen loslaten.”

Therapie en coaching van mens tot mens

Tijdens haar sessies creëert Maaike een sfeer van gelijkwaardigheid en professionele nabijheid, in plaats van de meer traditionele afstandelijke therapeutische benadering. “Ik zie mezelf als therapeut niet als iemand die de perfecte oplossing of alle antwoorden heeft, maar meer als een begeleider in het proces van zelfontdekking. Samen onderzoeken en het ook niet mogen weten, kenmerken mijn manier van coachen.” Het valt Maaike op dat mensen vaak denken dat persoonlijke ontwikkeling en coaching zwaar of beladen is, maar dat hoeft volgens haar helemaal niet zo te zijn: “In plaats van alleen te focussen op problemen, richt ik me op verlangens en kijk ik naar mogelijkheden. Waar gaat iemands vuurtje van aan? Wat zijn belangrijke waarden voor deze persoon en hoe kan iemand daar trouw aan blijven? Mijn aanpak is positief en oplossingsgericht, waarbij ik mensen help om de regie over hun eigen leven weer terug te nemen. Cliënten en deelnemers aan workshops ervaren door mijn aanpak dat ze als mens worden gezien, voorbij labels en zonder oordeel. Door de combinatie van coaching en tijd doorbrengen in de natuur, krijgen mensen steeds meer inzicht in zichzelf en wat ze nodig hebben om zich goed te voelen en hun eigen pad te bewandelen.”

Op naar een groenere toekomst

“Wat ik zo mooi vind aan de natuur, is dat ze er gewoon is. Ze streeft niets na, vertrouwt erop dat alles komt en gaat en volgt een natuurlijke cyclus van groei, verval, rust en opnieuw beginnen. De natuur is zo krachtig en wijs, we kunnen hier als mens ontzettend veel van leren. Ik geloof dat als we meer volgens het ritme van de seizoenen zouden leven, veel van de stress en de mentale problemen die we ervaren, opgelost kunnen worden. We leven alsof het het hele jaar zomer is, maar als mens zijn we ook gebaat bij rust en vertragen.” Maaike pleit dan ook voor een meer speelse, minder prestatiegerichte samenleving en een andere inrichting van het schoolsysteem met meer aandacht voor ontdekken, verwonderen, gebruik van natuurlijke materialen en tijd in de natuur. “Ik zie mezelf als een pionier, iemand die nieuwe paden bewandelt, mensen verbindt en inspireert. Ik ben hoopvol over de groeiende Groene GGZ-beweging https://www.ivn.nl/aanbod/groene-ggz/ en andere initiatieven zoals regeneratieve landbouw, die bijdragen aan een gezondere en duurzamere wereld. De Hoorneboeg is voor mij ook een voorbeeld van zo’n mooi initiatief: een plek waar verbinding met jezelf, de ander en de natuur centraal staat.”

Wat betekent De Hoorneboeg voor jou?

“De Hoorneboeg voelt voor mij als thuiskomen. Het is alsof je een overstap maakt naar een andere wereld, alleen de weg ernaartoe nodigt al uit tot vertragen. Dit helpt mij, maar waarschijnlijk ook andere mensen om bewuster aanwezig te zijn en even afstand te nemen van het dagelijkse leven. Het eten door Restaurant Bij de Tuinman is altijd met veel zorg en aandacht bereid. In combinatie met de sfeer, de prachtige natuur en de verbinding die ontstaat door ontmoetingen met gelijkgestemden is het een plek waar ik graag kom. Een plek waar ik anderen kan inspireren, maar ook geïnspireerd raak door de mensen die er komen.”

Wil je Maaike ontmoeten? Snappen we! 19 april, tijdens Earthday Festival faciliteert ze een workshop op De Hoorneboeg waarin je ontdekt hoe je jouw leven meer kunt afstemmen op de seizoenen. Je bent heel welkom. Meer over Maaike & Mind My Nature vind je hier.

Daarnaast geeft Maaike ook later in het jaar een aantal workshops, op:
– maandag 6 oktober – De natuur als natuurlijke boost voor je mentale welzijn
– maandag 1 december – Leven volgens het ritme van de seizoenen

Redactie: Lauren Siemerink
Portretfoto’s: Gabriela Hengeveld